vrijdag 1 april 2011

Lui ei, trage schildklier

Acht dagen geleden had ik de eerste follikelecho van deze ronde. Afgelopen dinsdag kreeg ik de tweede en vandaag de derde. En nog steeds is de dominante follikel niet groot genoeg, maar het zit er aan te komen. Morgenochtend weer terug. Dit ei denkt dat ik alle tijd van de wereld heb of zo.
Na de echo meteen door voor het bloedprikken: oestrogeen om te bepalen of mijn ei niet stiekem al wil springen, chromosomenonderzoek om te bepalen of een chromosoomafwijking misschien de oorzaak is van mijn herhaalde miskramen en TSH en FT4 om nog eens kritisch naar mijn schildklier te kijken. 

Die schildklier, dat is een hot item sinds ik me er in aan het verdiepen ben. Vorig jaar bleek mijn TSH-waarde  te hoog (5,0 mU/l) en dus mijn schildklier te traag. Men spreekt dan van hypothyreoïdie. (Niet te verwarren met hyperthyreoïdie.) Pffff, zelfs ik, dicteewonder, heb moeite met dat woord. Het is onder andere een belangrijke oorzaak van vroege miskramen. Maar de artsen vonden het niet hoog genoeg om iets aan te doen. Echter, er zijn ook artsen (in het buitenland vooral) die een TSH-waarde van 5 véél te hoog vinden. Vrouwen die zwanger willen worden zouden zelfs het meest gebaat zijn bij een TSH van rond de 1. De Schildklierstichting Nederland houdt een norm aan van 0,4 tot 4,0 mU/l dus ik zit hoe dan ook boven de norm. 
Het past ook heel goed in het plaatje van mijn andere klachten, zoals vermoeidheid, kouwelijkheid en... depressie! Dus nu maar even afwachten wat er deze keer uit het onderzoek gaat komen en als ik dan nog steeds boven de norm zit, ga ik met een internist om de tafel zitten want dan wil ik aan de Thyrax. Dat is een zeer goedkoop schildkliermedicijn, dus voor de kosten hoef ik het niet te laten. Het zou zelfs nog talloze dure ICSI-pogingen kunnen voorkomen... Ik hoop nu maar op een abnormaal hoge TSH-waarde zodat niemand er meer omheen kan en er wat aan gedaan wordt. Drie miskramen vind ik meer dan genoeg! 

En ondertussen gewoon weer verder met de volgende poging om zwanger te worden én te blijven... de emotionele achtbaan dendert voort. 6 opmerkingen:

 1. oké een bizarre reactie..
  Meisje ik hoop van harte op een mega hoge schildklierwaarde!
  Ik duim!

  Liefs nette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow....ja, dat zou heel mooi zijn als dat de zooi verklaart!

  Sanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een TSH van 5 EN zwangerschapswens wordt volgens de richtlijnen van de internisten (NIV) wel behandeld! Laatste wetenschappelijke onderzoekingen laten zien dat waarschijnlijk een TSH van 2.5 bij zwangerschapswens al behandeld moet worden!

  Hier link richtlijn internisten met enige verwijzingen in de tekst:

  NIV Richtlijn, blz. 72
  http://www.internisten.nl/uploads/j5/Pk/j5PkxeDLXwGlL3cFaxJB5A/Schildklierfunctiestoornissen-DEFINITIEF-mei-2007.pdf
  Bij zwangerschap wordt, gezien de potentiële nadelige gevolgen voor het kind indien behandeling achterwege wordt gelaten, geadviseerd om een subklinische hypothyreoïdie wel te behandelen. Ten aanzien van het beleid bij zwangerschap wordt nadrukkelijk verwezen naar het hoofdstuk hypothyreoïdie en zwangerschap. (zie hoofdstuk V)

  NIV Richtlijn, blz. 83
  http://www.internisten.nl/uploads/j5/Pk/j5PkxeDLXwGlL3cFaxJB5A/Schildklierfunctiestoornissen-DEFINITIEF-mei-2007.pdf
  De werkgroep adviseert behandeling van zwangeren met subklinische hypothyreoïdie (TSH > 4 mU/l) met levothyroxine.

  NIV Richtlijn, blz. 84
  http://www.internisten.nl/uploads/j5/Pk/j5PkxeDLXwGlL3cFaxJB5A/Schildklierfunctiestoornissen-DEFINITIEF-mei-2007.pdf
  De werkgroep adviseert behandeling met levothyroxine van vrouwen met subklinische
  hypothyreoïdie en zwangerschapswens.
  Samenvatting Schildklierstichting Nederland
  http://www.schildklier.nl/media/www_schildklier_nl/files/sm3_2007-p5-7.pdf

  NVOG Richtlijn – blz. 5
  http://nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/pagina.php&fSelectTG_62=75&fSelectedSub=62&fSelectedParent=75
  Manifeste hypothyreoïdie moet worden behandeld, maar er is geen bewijs dat behandeling van subklinische hypothyreoïdie leidt tot meer zwangerschappen. Aangezien subklinische hypothyreoïdie in de zwangerschap leidt tot slechtere obstetrische en neonatale uitkomsten lijkt het pragmatisch om subklinische hypothyreoïdie bij ongewenste infertiliteit te behandelen.

  Het is dus zeker aangewezen om een TSH van 5 te behandelen. Zoek een goede endocrinoloog (gewone internisten, gynaecolgen, huisartsen weten er helaas meestal onvoldoende van! Laat ook antistoffen bepalen (anti-TPO, TSI).

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoek op het forum van Hypo maar niet Happy het zwangerschapsdeel. Daar vind je veel informatie en ervaringsdeskundigen.

  www.hypomaarniethappy.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die site ken ik al, maar bedankt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb je snel een sencond opinion nodig: www.mijnspecialist.nl
  Het is zinvol zo snel mogelijk je TSH naar beneden te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen